N6A9589-2-Edit

Mangel på ledig stilling ledet til nye muligheter

Noe stort, blankt og grønt tygger seg effektivt gjennom et lite skogholt på Trømborg i Mysen. Hogstmaskinføreren Kjell Gunner stortrives i John Deere’n, men forteller at hans opprinnelige plan faktisk var å bli noe helt annet.

Tekst og foto: Monica Snopestad/Colibri Content

Når skogen kaller

Kjell Gunner bor landlig i en liten bygd i Sverige og jobber fast for Holth Skogsdrift som holder til på Rømskog. Hans nåværende arbeidsdag tilbringes stort sett i en John Deere 1070G hogstmaskin, men hadde ting gått som han først planla, ville arbeidsdagene hans vært ganske annerledes.

– Jeg utdannet meg egentlig som bilmekaniker, men da jeg var ferdig med utdannelsen var det veldig lite jobb å få som det, forklarer Kjell fra hytta i John Deere’n.

Mangelen på ledige stillinger førte dermed til at Kjell den gangen fikk prøve et halvt år med jobb i skogen.

– Jeg har alltid vært veldig interessert i maskiner, biler og motorer, så da ble det skauen. Jeg har prøvd to år med noe annet, kjørt gravemaskin og vært litt i lastebil, men jeg savnet faktisk skauen. Så nå har jeg vært der veldig lenge, forteller han videre.

Det tilfeldige karrierebyttet i 1995 førte således til at han nå har jobbet innen skogsbruk i over 25 år. Og han kunne ikke vært mer fornøyd:

– Jeg trives best med å være ute i friluft. Jeg liker å fiske og jakte, og jeg driver også mye med motorsagen i skogen hjemme, sier han.

Skogen er ikke stor i dette tilfelle, men hverdagen er likevel noenlunde rolig.

Nyttig kunnskap og kompetanse

Det er ikke ofte noe ryker på hogstmaskinen Kjell kjører, men av og til får både tidligere utdannelse som bilmekaniker og interessen for motorer komme til nytte.

– Man må jo ha litt styring på skruing og reparasjon. Man lærer seg å kjenne maskinen og høre etter lyder. Ellers er det ikke ofte man må skru på disse nye maskinene. Det er som oftest slikt som hydraulikkslanger som blir utslitt og må byttes, forteller han.

Mange maskinførere Colibri Content er i prat med, forteller at de er observante ovenfor lyder fra maskineriet mens de kjører. Her er ingen Airpods stappa i øra, for å si det sånn.

Da Kjell ble hogstmaskinfører, var det ikke noe krav om utdannelse for å få en slik jobb. Men dette endret seg med tiden. Han gjennomførte derfor en utdannelse i Norge og tok fagbrev innen skogsbruk. Det syns han er verdifullt.

– Man får kunnskap om alt fra planting til rydding. Jeg har blant annet drevet mye med tynning og syns det er moro. Da får man mulighet til å gjøre noe bedre; stelle skogen slik at den skal vokse bedre, for slik å få bedre kvalitet (på tømmeret). Da blir det forhåpentligvis mere penger til slutt, forklarer han.

Som hogstmaskinfører for Holth Skogsdrift, blir det forøvrig lite manuell tynning av skog. Kjell tynner stort sett alltid med maskinen når han er på jobb, og den 11 meter lange kranen gjør jobben enkel.

Dronebilde av John Deere hogstmaskin i gang med et lite skogholdt i Mysen
Hogstmaskinfører Kjell Gunner baner seg strategisk gjennom skogen med hogstaggregatet.

Spennende jobb med mye frihet

På spørsmål om hva Kjell ønsker å si til ungdommen som ennå ikke har tatt et valg for videre utdanning, svarer han:

– Skogsbruk er interessant. Det skjer en del spennende rundt trevare og bruk av skog, og det lages hele tiden nye materialer i tre. Og dette er en fri jobb. Du legger opp veldig mye av dagen din selv. Det kan kanskje virke litt ensomt, men jeg trives best med å sitte sånn (i maskinen) i stedet for å jobbe på fabrikk eller noe sånt, avslutter han smilende.

Skogsdrift fra fugleperspektiv.

Flere innlegg: