Dronepilot

Filmskapende dronepilot sertifisert innen spesifikk kategori​

Trenger du bistand av en dronepilot?

Jeg holder til på Østlandet, nærmere bestemt Østfold, men kan ta oppdrag i hele landet.

Tjenestene mine er hovedsaklig rettet mot filmproduksjon og fotografering fra luften, noen ganger i samarbeid med andre medieselskap og ellers i produksjoner som leveres direkte av Colibri Content AS til kunder.

I tillegg til film og foto har jeg nyttig erfaring som overvåkende dronepilot under en av Norges største festivaler og en enda større messe, der jeg og de andre i crewet samarbeidet tett med politi, brannvesen, helsepersonell og vektere for å ha oversikt over trafikkavviklingen og store folkemengder. Dette var et ansvar og oppdrag jeg fikk med utgangspunkt i min sertifisering, og i samarbeid med andre fagfolk.

I forbindelse med dette oppdraget fikk jeg også erfaring med livestreaming fra drone. Min rekord på kontinuerlig og uavbrutt livestreamingsopptak er på over 16 timer!

Airdata UAV|Drone Safety Verified Badge

Tar film og foto til nye høyder

Bilder og film tatt med drone skaper variasjon og en unik dynamikk i både bildegallerier og filmproduksjon.

Derfor foreslår jeg alltid å ha med dronesekvenser i en filmproduksjon, eller dronebilder når jeg leverer bilder til mine kunder.

Dronen – ikke bare et motorisert leketøy

Dronen jeg flyr er en DJI Mavic 3 på nesten 900g, utstyrt med Hasselblad-kamera i tillegg til en ekstra linse med kraftig, optisk zoom. 

Som filmfotograf på vingene ser jeg verdien av å komme nærme folk og det som foregår, så jeg flyr gjerne i veldig lave høyder i tillegg til de lovlige 120m over bakken, for slik å skape en god dynamikk i filmsekvensene.

For å ha lov til å fly nettopp denne dronen lovlig og i forhold til mine ønsker, måtte jeg sertifisere meg innen spesifikk kategori. Det viste seg å være noe som passet meg og mitt proaktive mindset helt ypperlig!

Meg sammen med Jørn Howlid på eksamensdagen da jeg bestod kurset og fløy opp til spesifikk kategori.

Heller føre var.....

Selv om dronen ikke er enorm, er den fortsatt såpass tung at det er viktig å tenke sikkerhet. Faller den ned, kan den gjøre stor skade på bygning eller kjøretøy, og treffer den et menneske, kan denne personen bli skadet for livet eller potensielt dø.

For meg er det viktig at både du som oppdragsgiver og folk i omgivelsene der flyvningen pågår, skal føle at ting går trygt og riktig for seg når jeg leverer mine tjenester. Samtidig skal dere slippe å måtte bekymre dere over lover, regler og risiko knyttet til dronebruk. Derfor er risikoanalyse en av forberedelsene mine når jeg skal ut på oppdrag.

Åpenhet skaper tilitt og trygghet

Når dronen er i lufta, har jeg alltid på meg en vest som tydelig markerer meg som dronepilot. Dette har vist seg å være svært nyttig, siden drone i lufta kan vekke alt fra misnøye til nysgjerrighet fra folk i nærheten.

Som fotograf er jeg dessuten opptatt av GDPR og personers privatliv, i tillegg til hvordan bildene benyttes i ettertid.

Spesifikk kategori, -hva er det?

Med sertifisering innen spesifikk kategori, kan jeg som dronepilot utføre droneoperasjoner med høyere risiko som faller utenfor åpen kategori.

Før hver flight utføres en risikoanalyse/risikovurdering ut ifra SORA-metodikken, og hver flight rapporteres til ansvarlig operatør, Drone AS.

Bildene ovenfra er fra mitt første oppdrag som sertifisert dronepilot innen spesifikk kategori. I forkant av oppdraget ble det gjort grundig risikoanalyse for å hindre potensielle farer.

Er du klar for å ta innholdsproduksjonen til nye høyder?

I tillegg til å utføre oppdrag for bedriftskunder, samarbeider jeg også med andre medieselskap og markedsavdelinger. 

Har du et prosjekt du ønsker å snakke med meg om, er det bare å ta kontakt. Jeg ser frem til å prate med deg.

Utsnitt Monica og drone