Trygghet på nettsiden

Slik får du en trygg nettside

Hvordan kan du vite om du har en trygg nettside? Hva kan potensielt skje dersom den ikke er trygg? Og hva skal til for å holde den trygg?

Nettside = digital symbiose

En nettside er satt sammen med en rekke elementer som skal fungere sammen. Det er personen som bygger nettsiden som velger hvilke elementer som blir tatt i bruk, og alle webdesignere har sine egne favoritter.

Den mest populære “grunnmuren” er CMS-systemet WordPress (Content Management System) og WordPress (WP) er dermed vanligvis det eneste felles utgangspunktet webdesignere har når de skal lage en ny nettside.

For at WP-siden skal oppleves funksjonell og samtidig fremstå som moderne og brukervennlig, suppleres WordPress gjerne med flere elementer som må fungere i symbiose, både med hverandre, og med WordPress.

Nettsidens oppbygging

Det er mange måter å bygge nettside på, men WordPress er og blir det mest populære og brukte CMS-systemet for profesjonelle webdesignere på verdensbasis. Derfor tar jeg her utgangspunkt i hva slags elementer en WP-basert nettside kan bygges opp med:

  • CMS-systemet WordPress som selve grunnmuren
  • Deretter legges det til et Theme (et kodet “tema” som styrer design, fonts og farger, mm)
  • En nettsidebygger (et tillegg skaperen av nettsiden kan legge til dersom ønsket er økt frihet i forhold til design, farger og fonts. Denne overstyrer temaet.)
  • Plugins (tillegg/verktøy som gir nettsiden de spesifikke funksjonene og gir større valgfrihet i designet av disse, ut ifra hva som ønskes ut av nettsiden).

Kampen om å opprettholde symbiosen

Bak hvert eneste element på nettsidene du ser, står det en dyktig utvikler.

Ved hjelp av koding (html, css og javascript) utvikler de avanserte temaer, plugins og nettsidebyggere, tilpasset forskjellige krav og ønsker om design og funksjoner for oss som bygger sidene.

De som utvikler themes, plugins, og nettsidebyggere gjør en formidabel jobb med å holde elementene de tilbyr innovative, moderne og trygge. De videreutvikler gjerne også nye og spennende funksjoner til noen av disse. Derfor kommer det stadig nye oppdateringer på alle elementene som en WordPress-basert nettside består av.

“Error: Fatal feil på nettsiden!”

For at nettsidens elementer skal fungere i symbiose med hverandre, må de alltid være oppdatert i forhold til hverandre. Når utviklerne da er spredd utover hele verden og jobber på sine egne tillegg og tjenester uavhengig av hverandre, vil det av og til skje at symbiosen på nettsiden blir brutt.

Når en plugin f eks ikke fungerer sammen med nettsidens valgte theme eller nettsidebygger, kan det resultere i “fatale feil” på nettsiden.

Hva kan egentlig gå galt?

Dersom de forskjellige oppdateringene av plugins, themes, nettsidebygger, eller selve CMS-systemet ikke fungerer sammen, kan du oppleve følgende:

  • Hele skjermen blir dekket av “fatale errors” i stedet for å vise nettsiden din når du går inn på nettadressen (som vist ovenfor).
  • “The White Screen of Death”; du ser kun en hvit skjerm der nettsiden egentlig skulle vært.
  • Du mister all tilgang til å logge deg inn på egen nettside (ofte kombinert med fatale errors og/eller «the White Screen of Death»).
  • Nettsiden synes, men noe mangler, er malplassert, vises i feil størrelse, eller er erstattet med koding/error-meldinger.
  • Funksjoner fungerer ikke slik de skal, og nettsiden gir feilmeldinger.

Men aller mest skummelt tenker jeg er følgende:

  • Uvedkommende kan ta fullstendig kontroll over nettsiden din.

UNNGÅ automatiske oppdateringer

Løsningen er å holde nettsiden oppdatert til enhver tid.

Dette har WordPress tenkt på, og derfor gis man muligheten til å velge at plugins skal oppdateres automatisk i selve CMS-systemet WP. Vanligvis oppdateres også CMS-systemet WordPress til nyeste versjon automatisk.

MEN, som påpekt på forrige side, er det essensielt at den nye versjonen av et element fungerer sømløst med de andre elementene på nettsiden.

Dersom du tillater systemet å kjøre oppdateringene automatisk i takt med at nye oppdateringene kommer, har du ikke kontroll på hvorvidt de forskjellige elementene faktisk snakker sammen og lever i symbiose, og dermed kan du oppleve å bli utsatt for noen av de situasjonene jeg nevnte ovenfor.

Hvordan opprettholde nettsidens symbiose?

Jeg har laget en god del nettsider på oppdrag, og alle disse, inkludert min egen, holder jeg oversikt over i et eget nettbasert system. Flere ganger ukentlig er jeg inne og sjekker “helsen” til nettsidene jeg har laget, og dersom det har kommet nye oppdateringer, kjører jeg disse.

For at jeg skal være sikker på at alt fungerer slik det skal,  gjør jeg alltid følgende:

  • kjører en ekstra backup av nettsiden og databasen
  • kjører oppdateringene av plugins, themes osv manuelt
  • besøker hver enkelt nettside for å dobbeltsjekke at de faktisk fungerer slik de skal etter oppdateringene

Feilsøking og problemløsning

Ja, for det hender jeg oppdager “rusk i systemet” på en og annen nettside etter oppdateringer. Det er derfor jeg alltid kjører backup før jeg lar oppdateringene surre og gå.

Løsningen varierer ut ifra alvorlighetsgrad:

  • Noen ganger må jeg gå tilbake til forrige backup umiddelbart slik at siden fortsatt er oppe og går. Oppdateringer blir da tilbakestilt.
  • Andre ganger kjenner jeg lusa på gangen og vet hvor feilen sitter. Da løser jeg det raskt uten å gå tilbake til backup-versjonen.
  • En sjelden gang betyr error’ene flere timer (i verste tilfelle flere dager) med feilsøking. Da har jeg gått tilbake til backup og løser heller problemet lokalt i et stagingmiljø.
  • Når nettsiden skal over til ny PHP-versjon, lager jeg stagingmiljø og tester alt der før endringene går “live”.

Litt som et levende vesen

En nettside er nesten som et levende vesen: den trenger kontinuerlig oppfølging og (kjærlig?) vedlikehold for å forbli trygg, brukervennlig og ha en “god helse”. Forsømmes den kan den få alvorlige problemer som derigjen kan forårsake fatale ringvirkninger for deg og bedriften din.

Problemene synes ikke alltid

En nettside som ikke blir fulgt opp kan ha alvorlige problemer uten at dette er synlig eller oppdages. Gamle og utdaterte plugins kan f eks fortsatt fungere tilsynelatende godt utad, men de gjør det likevel enklere for hackere å ta kontroll over nettsiden. Dermed hender det at “sykdommen” ikke oppdages før det er for sent.

Ikke for alle

Det ligger mye jobb bak en nettside:

Den skal planlegges med en gjennomtenkt kundereise og ha et brukervennlig design. Så bygges den opp med alle de funksjoner den trenger, og innholdet kommer på plass. Deretter skal den vedlikeholdes og holdes oppdatert (også med nytt, digitalt innhold).

Det kan være mye å sette seg inn i, og mye av dette er tidkrevende prosesser som krever kunnskap og erfaring.

Mine nettsider leveres derfor alltid med vedlikeholdspakke. Slik kan mine kunder være sikker på at nettsiden deres får den oppfølging og vedlikehold den trenger.

Nettsidens velvære bidrar til å opprettholde bedrifters synlighet på nett, og har den god helse, gjør den også jobben bedre.

Flere innlegg: