Skjermbilde-2021-03-08-kl.-10.12.23
Ja til flere kvinner i bygg- og anleggsbransjen!

Når vi nå skriver kvinnedagen 2021 er det fortsatt svært få kvinner innen bransjen bygg- og anlegg. Hvorfor er det slik? Og hvordan er det egentlig å være kvinne i en så mannsdominert bransje?

Skaper dynamikk på prosjektene

Bygg- og anleggsbransjen kan fortsatt gjenspeile et maskulint og bredskuldret miljø. Men SHA- og HMS-rådgiver Agnethe Høntorp (48) mener at jenter har mye å bidra med på en anleggsplass.

–De skaper en litt annen dynamikk. Miljøet blir ikke fullt så preget av hard ordbruk. Jenter mykner litt opp og bidrar til et litt mer følelsesmessig perspektiv, forteller hun og henviser til egen erfaring:

–Det hender ofte at jeg blir kontaktet etter 15:30 av noen (menn innen bransjen, red.anm.) som trenger å prate. Ute med kollegaene sine er de litt tøffe, men finner de meg på egenhånd kan de prate mer åpent, forklarer Agnete som nå har jobbet innen HMS i 4,5 år.

HMS-kvinnen gikk fra et omsorgsyrke og over til bygg- og anleggsbransjen i voksen alder. Det å være kvinnelig HMS-rådgiver føler hun er en stor fordel.

– Jeg tror at det å være dame innen HMS-bransjen er et SÅ stort pluss! Jeg tror at den mannsdynamikken som er der ute nå er litt slik at ingen tør å si ifra fordi man ikke skal være det svakeste leddet. Men når jeg som jente kommer og sier «jeg vil ha det sånn, jeg vil at du skal komme hjem til din familie», så kan de liksom bare skylde på meg. Jeg pleier å si at vi trenger litt rosa HMS, spøker Agnete med smil i stemmen.  

Jenter blir generelt godt ivaretatt

Det hender av og til at Agnethe møter på andre kvinner ute på bygg- og anleggsplasser. Med sitt fagområde i bunn og med personlig interesse, slår hun alltid av en prat med disse for å høre hvordan de opplever å være kvinne innen bransjen.

–Jeg går alltid bort til dem og spør hvordan de har det, hvorfor de valgte bransjen, hvordan de syns det er å jobbe mannsdominert, og om de kjenner på trakassering. Jeg sitter igjen med en følelse av at jentene blir godt ivaretatt i bransjen, og at gutta syns det er kjempegøy med jenter som jobber innen bransjen, forteller hun.

Jeg sitter igjen med en følelse av at jentene blir godt ivaretatt i bransjen, og at gutta syns det er kjempegøy med jenter som jobber innen bransjen.

–Gutta tar hensyn og tilpasser seg. Det er ikke til å stikke under en stol at vi ikke er så sterke som gutta, men det er likevel ikke noe negativt ved dét, presiserer Agnethe.

Hun forteller videre at når det kommer til tilrettelegging, kan bygg- og anleggsbransjen fortsatt gjøre en liten jobb.

– Anleggsbransjen har vært en litt sånn hard bransje. Det har vært litt sånn at enten så takler du det, eller så takler du det ikke. Når vi nå får inn flere jenter så må vi se på et bredere perspektiv og tilrettelegge bedre, påpeker hun.

Det kan handle om at kvinner på anlegget får eget toalett eller skifterom, men også litt om måten man blir møtt på som kvinne i en ellers mannsdominert verden.

–Jeg kan oppleve at de antar jeg ikke har kompetansen, fordi jeg er jente. Jeg tror en slik oppfatning henger litt igjen fra tidligere. Desto mer morsomt er det da å motbevise dem, og vise at jeg har den kompetansen som skal til. Men det er fortsatt mye jeg ikke kan, og jeg lærer hele tiden, avslutter Agnethe.

Fra tøft til trivelig

På Fornebuprosjektet finner vi skytebasen Emilie Hoffmeyer (24). Hun forteller om hvordan hennes start på karrieren var:

– Jeg syns ikke det var så kult i starten. Det var slik at jeg måtte bane meg vei inn i bransjen for å vise at jeg kunne jobbe. Men så fort jeg hadde gjort det, var det bare trivelig. Det er kanskje litt slik at alle jenter i mannsdominerte yrker må vise at de kan jobbe de óg. Samtidig må de også vise at de har lyst til det. Deretter er det helt greit, forteller Emilie som nå har jobbet innen bransjen i fire år.

Foto: privat @emiliehoffmeyer

På lik linje med Agnethe, forteller Emilie om en bransje som totalt sett tar godt imot jenter.

­–Nå er det bare trivsel, og jeg syns det er kjempegøy på jobb. Det hender jeg bor på brakke med de andre, og da blir jeg så godt kjent med dem. Jeg tror de trives med å ha en jente blant seg.

Nå er det bare trivsel, og jeg syns det er kjempegøy på jobb!

Dritlei skolebenken, -valgte ny utdannelse

Skytebas Emilie hadde i utgangspunktet ikke tenkt seg i retning bygg- og anleggsbransjen. Noe førte derimot til at hun droppet ut av skolen og valgte en helt ny vei.

–Jeg gikk allmenn i to år, men fullførte ikke. Jeg droppet ut av skolen fordi jeg var dritlei av å sitte på skolebenken. Så fikk jeg prøve en gravemaskin en kompis hadde på gården. Jeg ble bitt av basillen! Da var det bare å søke med én gang, for da bestemte jeg meg fort! forteller Emilie med latter i stemmen.

På spørsmål om hva som skal til for å få flere jenter inn i bransjen, svarer Emilie ut ifra egen erfaring:

­–Jeg vet ikke hvor lett jeg hadde valgt skytebas, dersom jeg ikke hadde sett noen drive med det samme. Jeg så en jente på nett for mange år siden som drev med det (skytebas, red.anm), og da tenkte jeg at da klarer jeg det jeg óg!

Emilie Hoffmeyer har over 42 000 følgere på Instagram under brukernavnet @emiliehoffmeyer. Hun forteller at mye av grunnen til at hun er aktiv på sosiale medier, er at hun ønsker å vise andre jenter at så lenge man er glad i å jobbe og er interessert, kan de også klare å velge yrke eller hobbyer som ellers er mannsdominerte.

–Når man ser f eks alle lastebiljentene som er på sosiale medier, og man skjønner at det er SÅ mange, så blir det jo mye lettere å velge noe lignende selv. Det er enklere å velge noe hvis noen andre har valgt det først, forklarer skytebas Emilie til slutt.

Hva skal til for å rekruttere flere jenter?

I skrivende stund er det ennå ikke gitt ut noen statistikk som viser antall søkende til yrkesfaglige utdannelser for 2021. Men Sven Inge Hensel, rådgiver ved Mysen Ungdomsskole i Indre Østfold kommune, Viken fylke, forteller at de dette året hadde totalt 19 søkere til bygg- og anlegg.

Ingen av dem var jenter.

Fordeling etter kjønn innen bygge- og anleggsvirksomhet pr 2020:
Kvinner: 21 000 Menn: 204 000

Så hva skal til for at flere jenter går for en karriere innen bygg- og anleggsbransjen? Trengs det mer veiledning og rådgivning? Kanskje sitter de gammeldagse, tradisjonspregede holdningene fortsatt litt for godt igjen? Eller kanskje jenter fortsatt føler at det forventes at de skal velge omsorgsrelaterte yrker?

Uansett hva grunnen er, vet vi at mennesker generelt trenger å føle en gruppetilhørlighet, og da spesielt som nyutdannet jente rett fra skolebenken. Med andre kvinner innen bransjen, blir det kanskje enklere å selv velge en såpass utradisjonell utdanning.

Kanskje nettopp det å skape mere synlighet rundt kvinner innen bransjen kan være en vei å gå?

Lyst til å lese litt til? Her er flere innlegg du kanskje kan like:

linkinbio

Godt nytt år!

Godt nytt år ønskes alle fra den syngende Colibri!  For meg er dette blitt en «nyttårssang», en sang om å minnes sine kjære og at ingen

Les mer »