forside

Hvordan lage nettside? En steg-for-steg guide.

Det finnes mange måter å lage nettside på, men startpunktet er som regel likt uansett hva slags løsning du ønsker å benytte deg av.

Se for deg at du skal bygge ett hus. Drømmehjemmet ditt trenger en tomt, en adresse, og en solid grunnmur. Alt du etterpå legger til, kan være ganske så varierende og beror mye på preferanser, bruksbehov og hva slags smak du har. Men uten nettopp tomten, adressen og grunnmuren, er det ikke noe å bygge huset på.

Slik er det også med nettsider, bare at her er tomta noe vi kaller for hosting eller webhotell, adressen er domenenavnet, og den solide grunnmuren er CMS-systemet du bruker.

Nettsidens digitale tomt – webhotellet

Hosting og webhotell går litt om hverandre. Essensen er at du «plasserer» innholdet ditt, altså nettsiden med det innholdet du skal ha på den, på en server til en leverandør. Leverandøren er her en «host» av egne servere og tilbyr deg å «hoste» nettsiden din hos dem.

Derfor er ordet webhotell i grunn ganske passende, for det blir litt som å sjekke nettsiden din inn på et hotell, også betaler du for å la den være der på fast basis, -litt som å kjøpe eller leie en tomt.

Det finnes mange leverandører av webhotell-tjenester, og noen av disse tilbyr også webhotell kombinert med kjøp av domenenavn.

Noen leverandører på webhotell-tjenester:

Dette bør du tenke på ved valg av webhotell

Ingenting er mer irriterende enn en treg nettside, så sørg for at hosting-leverandøren du velger leverer god hastighet.

Det er dessuten veldig viktig at tjenesten er sikker, slik at du hindrer sikkerhetsbrudd på nettsiden din eller blir stående uten backup.

Husk at nettsiden bør ha et SSL-sertifikat slik at den både fungerer og opptrer som trygg. Dette vil også gjøre at søkemotorer liker nettsiden din bedre, slik at du har større sjans for å komme opp i søk på f eks Google.

Dersom du ønsker å gjøre prosessen med nettsidebygging så enkel som mulig, kan du velge en leverandør som har 1-klikk installasjon av CMS-system, f eks WordPress.

Til slutt: vær obs på at prisene for webhotell kan være lave som introduksjonstilbud og deretter øke neste år.

Domenenavnet – nettsidens adresse

Samlede tjenester eller forskjellige leverandører?

Som nevnt ovenfor er det enkelte leverandører som leverer domenenavn og hosting/webhotell kombinert. Dersom du er nybegynner, kan nettopp en slik løsning være gull verdt.

I andre tilfeller foretrekker webdesigneren å spre tjenestene litt utover, slik at kjøp av domenenavn er hos én leverandør og hostingtjenesten hos noen andre. Slik sørger man for økt sikkerhet og kostnadsbesparelser, samtidig som man har muligheten til å velge det beste fra de beste. Jeg har valgt å gjøre det slik med nettsidene jeg lager, nettopp for å redusere noen utgifter for kundene mine, og samtidig bidra til økt sikkerhet.

Hva skal domenenavnet være?

Domenenavnet bør si noe tydelig om hva bedriften din gjør, eller være det samme som bedriftsnavnet. Det bør være lett å kjenne igjen, enkelt å dele muntlig med andre, i tillegg til kort og konsist. I tillegg bør det være noe som ikke bryter med andre bedrifters rettighet til navn eller varemerke.

Dersom du ikke har kommet frem til et firmanavn for bedriften din ennå, er det lurt å sjekke om domenenavnet er ledig for de firmanavnene du vurderer. Det ville for eksempel vært veldig kjedelig dersom du kom på et utrolig kult firmanavn, bare for å oppdage at domenenavnet allerede er var for dette bedriftsnavnet. Sjekk derfor alltid om domenenavnet er ledig FØR du registrerer bedriften din.

Sikre deg ditt eget brand så fort som mulig

Tenk også at så fort du har domenenavnet og bedriftsnavnet på plass, bør du sikre deg det samme navnet på sosiale medier. På denne måten kan du sørge for en kontinuitet i hvordan brandet ditt fremstår og presenteres på nett, og du skaper en gjenkjennelighet på alle flater med en gang.

Enkelte bedrifter velger også å kjøpe opp mange domenenavn og peke hver enkelt av dem direkte til nettsiden sin. Dette gjøres for å hindre at andre bruker helt like domenenavn i andre land, eller at de misbruker deres varemerke på andre måter.

Dette kan gjøres ved å f eks kjøpe domenenavnene dinbedrift.no, dinbedrift.se, dinbedrift.dk for å sikre deg domenenavnet i Norge, Sverige og Danmark, eller ved å sikre deg variasjoner av domenenavnet ditt, som f eks din-bedrift.no.

Dersom du skal benytte deg av .no som avslutning på domenenavnet ditt, må dette etter norsk lovverk eies av og knyttes opp mot en bedrift med organisasjonsnummer.

Må jeg ha et domenenavn?

Du MÅ egentlig ingenting. Du kan velge å lage nettsiden din på tjenester som f eks wordpress.com eller wix.com, og bruke den nettadressen (linken) du får tildelt der som direktelink, -men det vil se svært uprofesjonelt ut.

Mange av disse linkene avslører f eks hvor du har hosting, og de kan fremstå som veldig rotete. Dersom jeg lager meg en nettside på wordpress.com, vil linken dit f eks kunne se ut som colibricontent.wordpress.com. Det er dersom man får en «pen» link uten masse random bokstaver og tall.

Fordeler ved å ha et eget domenenavn

  • Du tar eierskap over nettadressen til nettsiden din
  • Du får mulighet til å lage emailadresser som ender med domenenavnet ditt (noe som sender signaler om din profesjonalitet)
  • Du bygger og sikrer brandet ditt
  • Du oppnår økt troverdighet av din målgruppe OG av søkemotorene som Google
  • Du gjør det enklere for søkemotorer å treffe deg som relevant resultat i Googlesøk

Å ikke ha eget domenenavn er som om en person ikke har en adresse. Det blir litt tvilsomt.

Hvor får jeg kjøpt domenenavn?

Mange av leverandørene nevnt ovenfor under tema webhotell, leverer også kjøp av domenennavn:

Bygg grunnmuren med en god CMS

CMS er forkortelse for Content Management System. Det er med andre ord et system for innholdshåndtering.

Det mest populære systemet for dette, er i følge Techradar fortsatt WordPress. (Kilde) WordPress blir ansett som verdens favoritt-CMS, og så mye av 43% av verdens nettsider er bygget med dette systemet.

Grunnen til denne populariteten er at WordPress gjør det enkelt for både nybegynnere og eksperter å lage nettopp den siden de ønsker.

Jeg har prøvd ut flere andre typer CMS, men vender alltid tilbake til WordPress. Alle nettsider jeg lager på oppdrag er derfor laget i nettopp WordPress, og nettsiden du nå leser denne artikkelen på, er også laget i WordPress.

Andre CMS  

Smaken er som baken, -den er delt i to. Eller hva? Det at jeg og så mange andre i verden favoriserer WordPress, betyr ikke at du skal gjøre det. Derfor har du en liten liste her over andre aktuelle CMS-plattformer:

  • Squarespace
  • Magnolia
  • Weebly
  • Wix
  • Webflow

1-klikk installasjon av WordPress

I motsetning til wordpress.com (som egentlig er mest en blogger-tjeneste), må WordPress som CMS-system installeres på den hostingtjenesten du har kjøpt. Det er her tjenesten «1-klikk installasjon av WordPress» kommer inn.

Dersom du er nybegynner, vil dette være en veldig god løsning for deg.

Andre, sånne som meg, velger å installere WordPress på serveren selv, da gjerne ved hjelp av FTP-tjenester som f eks FileZilla. Filezilla er laget for å kunne administrere alt av filer og innhold en nettside har, ved hjelp av en mer strukturert fil-visning. Av og til er nettopp det samme programmet en redning dersom nettsiden krasjer og det er umulig å logge seg inn.

Både domeneshop og one.com tilbyr 1-klikk installasjon av WordPress på sine servere.

Tomt, adresse og grunnmur er på plass, -hva nå?

Hva kommer etter at grunnmuren til et hus er på plass? Jo, da skal reisverket opp og alt det som definerer huset, behovet til de som skal bo der, og smaken deres begynner å ta form.

I nettsidens verden blir dette det samme som å benytte seg themes, templates, en nettsidebygger, og etter hvert også alle de plugins som trengs for å oppnå de funksjonene man ønsker og trenger på nettsiden.

Underveis bør du tenke på lenkestrukturen din, valg av farger og fonts, samt planlegge en hensiktsmessig kundereise på siden. Det er dessuten mange krav til nettsider slik de skal være nå, ved at de skal være brukervennlige og tilgjengelig for alle typer mennesker med forskjellige utfordringer.

Dersom du trenger hjelp med din nettside, er det bare å ta kontakt med meg.

Flere innlegg: