Filmproduksjon: Fra våronn til innhøsting

Monica Snopestad
Skjermbilde 2023-03-11 kl. 18.09.24

Da jeg fikk drone og folk ble kjent med at jeg hadde interesse for maskiner, fikk jeg ganske raskt vite at det er ganske populært med film fra våronn og innhøsting. Det har til og med vært en årlig konkurranse der man kunne sende inn filmer som dette og noen av dem er steike bra. Kanskje ikke så merkelig at jeg ble bitt av basillen?

Familien min og jeg bor på gård i Indre Østfold. Faktisk så har vi TO gårder her ute, beliggende i et utrolig flott ravinelandskap. Med store, åpne områder rett utenfor huset, har det dermed blitt mye flyvning med drone over dette landskapet, noen ganger for å trene på manøvreringer og andre ganger for å dokumentere gårdsdrifta.

Så i fjor startet jeg å filme fra våren av. Jeg festet GoPro på traktoren, såmaskinen, eller hadde den på bakken. Jeg sendte opp drona og filmet så mye at harrddisken nesten måtte byttes ut. Og jeg filmet med systemkamera på gimbal i tillegg, for å få noen sekvenser med bevegelige klipp fra bakkenivå.

Selve filmproduksjonen satt likevel langt inne, for bare det å gå gjennom slike mengder med filmklipp og bilder er tidkrevende. Filmen måtte også produseres i fritid, noe jeg ikke føler jeg har hatt spesielt mye av. Men da mannen min fylte år sist uke, tenkte jeg at NÅ måtte det bare skje, -for dette skulle bli gaven hans. Slik ble altså denne kortfilmen til.

Mange erfaringer rikere

Dersom du tror det bare er å slenge opp ei drone, og dermed trylle frem spektakulære videoer fra flyvningen, så tar du like feil som jeg gjorde. Jeg har lært mye ved å prøve og feile, og her er noe av det viktigste jeg har lært siden jeg fikk meg drone:

  • 2022 ble året der jeg filmet så og si alt i D-LOG (dronenes råfiler). LOG-filmfiler er helt fullstendig flate, og selv om man dermed har mere spillerom i forhold til farger og nyanser, er det trøblete å redigere (color grading) dersom man ikke har erfaring med det. Jeg lærer ennå.
  • Jeg ble en flittig bruker av ND-filtre. Disse ble jeg fort glad i fordi de tillot meg å få med skyene på himmelen selv på de dagene det var forferdelig lyst ute, men velger man feil innstillinger, eller et for sterkt ND-filter, kan jeg love deg det blir trøblete å redigere film og bilder i etterkant. Snakk om umotiverende utgangspunkt.. Det ble med andre ord HØY læringskurve i forhold til bruk av ND-filter også.
  • Jeg gikk dessuten over til å filme kun i manuell modus. I filmen du nå skal få se er det EN sekvens (filmet med drone) der jeg har glemt det, og det synes så utrolig godt. Dersom man filmer i Auto, vil kameraet på drona hele tiden tilpasse hvitbalanse, ISO, lukkertid og blenderåpning MENS du flyr, og dette gjør også redigeringen trøblete. Og ufint. Eneste måten å hindre dette i å skje er å ta full kontroll ved å filme i full manuell modus.
  • Jeg trente masse på manøvreringer. Jeg trente også på å følge etter maskiner i fart. Dette er utrolig morsomt, og jeg fortsetter å øve på det for å få til enda kulere filmklipp.

I tillegg har jeg også innsett at det nok er på tide å ta i bruk ND-filter på systemkameraet også. Slikt bidrar trossalt til noe bedre resultater.

Her er filmen, enjoy!

For ivrige lesehester: